Pomysł na... zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym to oryginalnie dobrane kompozycje suszonych warzyw, ziół i przypraw potrzebnych do nadania potrawie pełnego smaku. Idealnym uzupełnieniem przygotowanego w ten sposób dania może być zielona sałata z ulubionymi warzywami.
Sposób przygotowania:
1. Cebule obierz i pokrój w półplasterki, zeszklij na oleju razem z mięsem mielonym, mięso delikatnie przypraw solą i pieprzem. Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki o grubości ok. 3-4 mm.
2. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, w naczyniu ułóż na przemian warstwami: ziemniaki i mięso mielone z cebulką, druga warstwa w tej samej kolejności. Całkowita grubość warstw powinna wynosić około 3 cm.
3. Zawartość opakowania dobrze wymieszaj z 200 ml zimnej wody oraz 150 ml kwaśnej śmietany 12%. Zalej ułożone ziemniaki i mięso w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp startym żółtym serem - 50g. Nie przykrywaj.
4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut (200o C bez termoobiegu, funkcja pieczenia "od dołu").