Ziemniaki i mięso to podstawowe elementy tradycyjnego, polskiego posiłku. Warto jednak poeksperymentować i zaskoczyć swoich bliskich inną, ciekawszą formą tego codziennego zestawu. Dzięki WINIARY POMYSŁ NA… zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką przygotujesz doskonałe, aromatyczne danie. Możesz podać je z dodatkiem polskich, świeżych warzyw, co na pewno przypadnie do gustu Twoim najbliższym.
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę pokrój w półksiężyce, cebulę obierz i pokrój w półplasterki, wszystko podsmaż na oleju. Obrane ziemniaki pokrój w cienkie plasterki o grubości ok. 3-4 mm.
2. Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem, w naczyniu ułóż na przemian warstwami: ziemniaki, cebulę i kiełbasę, druga warstwa w tej samej kolejności. Całkowita grubość warstw powinna wynosić około 3 cm.
3. Zawartość opakowania dobrze wymieszaj z 200 ml zimnej wody oraz 100 ml kwaśnej śmietany 12%. Zalej ułożone ziemniaki, kiełbasę i cebulę w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posyp startym żółtym serem - 50 g. Nie przykrywaj.
4. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut (200°C bez termoobiegu, funkcja pieczenia "od dołu").