Mając WINIARY POMYSŁ NA... Soczystego kurczaka z papryką i ziołami możesz przygotować pyszny obiad z piekarnika na mnóstwo sposobów - z drobiowych udek, piersi lub pałek. Mięso upieczesz wygodnie w woreczku z dodatkiem ulubionych warzyw, pieczarek albo nawet wiśni. Wszystkie składniki potrawy pozostaną soczyste i aromatyczne. Tak przyrządzone danie doskonale smakują z ryżem lub ziemniakami i porcją zielonej sałaty.
Sposób przygotowania:
1. Podgrzej piekarnik do 200°C. Nie używaj funkcji grill. Do woreczka z górnej części opakowania włóż pałki z kurczaka i dodaj przyprawy z dolnej części opakowania. Woreczek zamknij czerwoną zapinką, którą znajdziesz w woreczku.
2. Delikatnie obracając woreczek, równomiernie rozprowadź przyprawę na mięsie.
3. Woreczek ułóż w naczyniu żaroodpornym, nie przykrywaj. Włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz na niższym poziomie przez 60 minut. Jeśli chcesz, aby skórka była bardziej chrupiąca, 10 minut przed końcem pieczenia folię należy rozciąć i rozchylić.
4. Po wyjęciu z piekarnika, odetnij końcówkę woreczka z zapinką. Uważaj na gorący woreczek i wydostające się z niego gorące powietrze.