AGAR HISZPAŃSKI - 900 GRACELARIA
Bezwonna i bezsmakowa substancja żelująco-zagęszczająca w 100% pochodzenia roślinnego.
Stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnej żelatyny.
Idealnie sprawdza się do żelowania i zagęszczania deserów i galaretek.
Jest odpowiedni dla wegetarian.
Agar idealnie zastępuje żelatynę, ma od niej kilkukrotnie silniejsze działanie żelujące.
Rozpuszcza się w temperaturze 85-95°C.
Tężeje w temperaturze 32-35°C.
Nie trzeba przechowywać go w lodówce.
Agar sprawia, że deser nie rozpuści się w temp. pokojowej.
Dozowanie: 4-8g na 1 litr wody.
Wymieszać dokładnie, gotować około 3 minuty.
Zestala się w około godzinę.
W jakich produktach spożywczych może być używany agar?
- słodyczach: galaretkach, piankach, cukierkach, nadzieniach do cukierków i ciastek
- w marmoladzie.
- w piekarnictwie do lukrowania ciastek i zapobiegania ich wysychaniu
- czekoladzie
- w jogurtach o delikatnym słodkawym smaku bez typowej dla jogurtów -kwasowości
- w lodach, napojach mlecznych, budyniach, puddingach
- w likierach z alkoholem
- do klarowania wina