Olej rzepakowy ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy omega-6 i linolenowy omega-3, które są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Jest także bogaty w cenną witaminę E, która chroni przed wolnymi rodnikami oraz opóźnia procesy starzenia się skóry. Olej Rapso pozyskiwany jest z wysokogatunkowego rzepaku, którego uprawy znajdują się na terenie Austrii. Jest on poddawany delikatnemu tłoczeniu bez dodatku środków chemicznych. Naturalny sposób uszlachetniania sprawia, że zawiera on ok. 60% prostych i ponad 30% złożonych NNKT.
Olej zamknięty jest w szklanej butelce, wykonanej z materiałów przyjaznych środowisku, która chroni zawartość przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia olej Rapso idealnie sprawdzi się do smażenia, pieczenia, duszenia, jak również na zimno do sałatek czy marynat.
Ciekawostka:
W procesie wytwarzania oleju rzepakowego Rapso rzepak jest wyciskany w wytłaczarkach ślimakowych bez użycia środków chemicznych. W ten sposób oleju pozyskuje się mniej ale tylko najlepszej jakości.