Któż nie zachwyca się tradycyjnym smakiem ogórków kwaszonych i sezonowych ogórków małosolnych! Ogórki kwaszone i małosolne świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek, obiadu czy po prostu przekąska. Sekret tej kulinarnej specjalności kuchni polskiej tkwi w starannej recepturze opartej na świeżych ogórkach, odpowiednio dobranych proporcjach przypraw takich jak: chrzan, koper, gorczyca biała, czosnek oraz klasycznej zalewie solnej.
Ogórki małosolne są lekko słone i chrupiące, po wyjęciu ze słoika wyglądają właściwie tak jak ogórki kiszone, jedynie ich środek ze względu na krótki czas kiszenia pozostaje nieprzeźroczysty. To nasz polski klasyk, który bardzo szybko można przyrządzić w domu. Ogórki małosolne potrzebują zaledwie 3 dni, by w zalewie uzyskać idealny smak, natomiast ogórki kwaszone powinny być przechowywane w chłodnym miejscu przez kilka tygodni (ok. 20 dni).
Prosty przepis oraz gotowa receptura sprawią, że nawet nowicjusze w sztuce domowych przetworów poradzą sobie doskonale, a tak samodzielnie przyrządzone ogórki będą smakować jak od mamy.