Pistolet niskociśnieniowy dysza 1,7mm do zamszowania, charakteryzuje się bardzo dużą precyzją w nanoszeniu rozpuszczonej czekolady. Idealnie nadaje się do wykończenia tortów lodowych oraz deserów. Przeznaczony do malowania czekoladą.
Numer katalogowy: 5050877
Sposób użycia:Proporcja olej-czekolada zależy od gatunku czekolady. Przy bardzo gęstych czekoladach ok. 50/50.
1. Podgrzewamy czekoladę w mikrofalówce do temperatury ok. 28-30C, aż do uzyskania wysokiej płynności, jest to niezwykle istotne aby uniknąć zatkania pistoletu.
Najlepiej zamiast oleju użyć tłuszczu/masła kakaowego, dzięki temu czekolada nie zgęstnieje tak szybko przy spadku temperatury.
2. Przygotować, zabezpieczyć miejsce pracy, używając do tego celu na przykład folii spożywczej. Wyciągamy tort bądź deser z szokówki bądź zamrażalki i rozpylamy.
Aby uzyskać efekt zamszu należy ten proces wykonywać etapami i warstwami płynnie obracając tort.
Najlepiej jeśli po nałożeniu pierwszej warstwy umieścimy tort z powrotem w lodówce na jakieś 15 min i powtórzymy czynność.
Tort nie musi być gładki. Im bardziej zróżnicowana powierzchnia, faktura tortu tym ciekawszy efekt uzyskasz.
Zamsz można również używać bezpośrednio na śmietanę lub krem. Pamiętaj jednak o mocnym schłodzeniu tortu i jego obracaniu podczas napylania.
Pistolet świetnie sprawdza się w przypadku częstego użycia i robienia tórtów na większą skalę w celu zaoszczędzenia czasu. Do pojedynczych dekoracji można użyć już gotowego zamszu w sprayu.
Uwaga na przepisy sanepidowskie : kompresor powietrza MUSI być bezolejowy !!!
Jeśli pistolet przestanie puszczać czekoladę oznacza to zastygnięcie czekolady w dyszy, w tym celu wystarczy nagrzać pistolet np: suszarką lub opalarka (uwaga należy unikać poparzenia)
Numer katalogowy: 5050877
Dodatkowo do pistoletu można domówić dyszę 2,0mm
zwiększająca możliwości pracy pistoletu z gęstszą czekoladą
Dysza 2,0mm do pistoletu 1,7mm