Bezglutenowa masa cukrowa SWEETICING, znana również jako lukier plastyczny lub fondant, jest szeroko stosowana w cukiernictwie do dekorowania ciast, tortów, babeczek oraz innych wypieków.
Doskonale nadaje się do tworzenia dekoracji przestrzennych jak i płaskich, wypełnienia form silikonowych czy też tworzenia napisów.
Propozycja zastosowania masy bezglutenowej do tworzenia dekoracji.
Dzięki swojej plastyczności, masa cukrowa jest idealna do modelowania różnych kształtów i detali. Można z niej formować figurki, kwiaty, wstążki, serca, liście i inne elementy ozdobne, które dodają wypiekom uroku i indywidualnego charakteru.
Masa bezglutenowa nadaje się również by wycinać litery i liczby, które stanowią doskonały sposób na personalizację wypieków, na przykład przez dodanie imienia, daty lub inicjałów solenizanta.
Duże 500g opakowanie
SPOSÓB UŻYCIA
Przed użyciem masa powinna zostać doprowadzona do temperatury minimum 15°C. W celu obłożenia ciasta lub tortu masę lekko uplastycznić poprzez ugniatanie i wałkowanie do uzyskania odpowiedniej wielkości płata. Podczas wałkowania, w przypadku, gdy masa będzie przywierać do blatu roboczego, należy jego powierzchnię lekko posypać mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. Przed położeniem płata, powierzchnię i boki ciasta lub tortu należy posmarować cienką warstwą tłustego kremu, która zabezpiecza masę przed pochłanianiem wilgoci z wnętrza.
Masę można również użyć do przygotowania dekoracji cukierniczych. Po lekkim uplastycznieniu masę modelować ręcznie lub poprzez użycie specjalistycznego sprzętu cukierniczego.
TECHNOLOG RADZI
Celem zabezpieczenia tortów pokrytych lukrem plastycznym przed nawilżaniem od zewnątrz istnieje możliwość przesmarowania lub natryśnięcia cienkiej warstwy rozpuszczonego wcześniej 100% tłuszczu cukierniczego.