SUGAR GLUE – czyli KLEJ CUKROWY SPOŻYWCZY – służy do klejenia elementów podczas modelowania figurek .
Przepis do stworzenia kleju:
Klej robimy na za pomocą stabilizatora cmc w proszku w proporcjach:
¼ małej łyżeczki proszku cmc i 2-3 łyżki stołowe ciepłej(nie gorącej), przegotowanej wody. Należy wymieszać patyczkiem proszek z wodą lecz nie trzeba mieszać do całkowitego rozpuszczenia proszku gdyż on sam po czasie rozpuści się samoczynnie. Następnie odstawiamy w zamkniętym pojemniku do całkowitego rozpuszczenia. Klej powinien być gładki i mieć lekko kapiącą konsystencję. W zależności od gęstości kleju jaką chcemy uzyskać dodajemy odpowiednio 2 lub 3 łyżki stołowe ciepłej wody.
Wytworzony klej trzymany w lodówce w szczelnym opakowaniu wytrzymuje 7 dni, potem należy zrobić nowy.
Opakowanie wystarcza na min. 20 porcji kleju. Jeżeli klej zastygnie po kliku dniach wystarczy dodać odrobinę wody.
CMC – jest bezwonny, dodaje się go do masy cukrowej jako stabilizator lub robi się z niego klej cukrowy według receptury podanej powyżej.
Podczas przygotowywania masy z CMC należy zachować proporcje 1 łyżeczka na 500 g masy cukrowej. Należy zawsze pamiętać o dokładnym owinięciu masy folią.
Opakowanie zawiera: 20g