Sałatki zajmują w sztuce kulinarnej szczególne miejsce. Łatwość przyrządzania, różnorodność składników oraz nieograniczone możliwości łączenia sprawiły, że sałatki stały się ulubionym daniem przekąskowym w kuchniach całego świata. Przygotowywane są ze świeżych i gotowanych warzyw, owoców, produktów zbożowych, mlecznych, mięsa, ryb i drobiu. Odpowiedni dobór składników i przypraw sprawi, że uzyskamy danie proste i skromne lub bogate i wykwintne.
W otrzymaniu nowego, nietypowego smaku pomaga mieszanka Zioła do sałatek. Przyprawy w niej zgromadzone, nadają potrawie delikatnego, ziołowego aromatu, wzbogacając także jej smak.
Mieszankę Zioła do sałatek można dodawać bezpośrednio do potrawy lub przyrządzić sos, mieszając ją z olejem, sokiem z cytryny, solą i cukrem. Na bazie naszej mieszanki można również przygotowywać inne sosy sałatkowe: majonezowe lub śmietanowe. Przyrządzone z ich udziałem sałatki, są wspaniałym urozmaiceniem codziennej kuchni.