Żurek i barszcz biały to jedne z najpopularniejszych zup staropolskich. Lekko kwaskowy, pokrzepiający smak żurku, zawdzięczamy przygotowanemu wcześniej zakwasowi. Zakwas można kupić lub sporządzić samemu w domu. Przygotowując zakwas należy: 2 szklanki razowej mąki żytniej zaparzyć wrzącą wodą, dodając jej tyle, aby uzyskać rzadkie ciasto. Gdy ostygnie, dolać litr letniej wody i dołożyć skórkę chleba razowego. Przelać do szklanego słoja, obwiązać gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Po trzech dniach zakwas będzie gotowy do użycia. Jeżeli do sporządzenia zakwasu użyjemy mąki pszennej, to uzyskamy bazę do przygotowania barszczu białego.
Przyprawa do żurku i barszczu białego jest pełną kompozycją przypraw, niezbędnych do przygotowania wyśmienitego żurku lub barszczu białego. Przyprawa wzbogaca również smak i aromat żurków oraz barszczy z torebek.