CZEKOLADA - FENOMEN I TAJNIKI WIEDZY
Historia czekolady sięga około 3 tysięcy lat. Wywodzi się z Ameryki Łacińskiej.
Wynalezienie „kakaowego przysmaku” przypisuje się Olmekom.
Tradycję produkcji czekolady kontynuowali potem Majowie oraz Aztekowie.
Majowie uważali czekoladę za przysmak bogów, nie tylko ze względu na jej niebiański smak
i przyjemność towarzyszącą jej spożywaniu. Przygotowywany z nasion
kakaowca napój otaczany był wielką czcią i pełnił istotną rolę podczas odprawiania
świętych rytuałów.
Ebook - Czekolada - historia, proces produkcji, metody temperowania:
- Historia czekolady
- Rodzaje czekolad i jej skład
- Wpływ czekolady na nasze zdrowie
- Uprawa kakaowca
- Proces produkcji
- Od ziarna do czekolady
- Od ziarna kakaowego do miazgi kakaowej
- Od miazgi kakaowej do proszku kakaowego
- Temperowanie czekolady - różne metody
- Przechowywanie produktów gotowych
Zakup produktu jest możliwy po opłaceniu zamówienia z góry. Nie jest możliwa płatność za pobraniem.
Ebook po opłaceniu zamówienia jest udostępniany mailem.
Zdjęcie poglądowe