Barwniki z tłuszczem (masłem) kakaowym są używane przede wszystkim do czekolady, można ich używać jednak również do kremów.
Barwnik przed użyciem należy rozpuścić w mikrofalówce lub kąpieli wodnej ok 3min. Przed użyciem dokładnie wstrząsnąć.Aby uzyskać połysk używać w momencie osiągniecia temperatury 30-33 st. C.
Rozpuszczony barwnik możemy dodać do rozpuszczonej czekolady, którą chcemy zabarwić, możemy nim też pomalować formę do której chcemy wylać czekoladę lub malować aerografem na czekoladzie lub kremie.
Podstawowe walory tych barwników:
- wysoka wydajność
- idealna gładkość dzięki czemu nie mamy problemu malując aerografem że zapcha się nam dysza lub aerograf będzie nierówno malował
- bardzo dobrze mieszają się z czekoladą nie tworząc grudek barwią czekoladę na jednolity kolor
Rzeczywiste kolory mogą się nieznacznie różnić od prezentowanych na zdjęciu.
Kolor: żółty cytrynowy
Skład: masło kakaowe, barwnik E104
Numer katalogowy: 004455, (DC027)