Amoniak jest jednym z najstarszych środków powodujących rośniecie ciasta. Nie należy go mylić z czystym amoniakiem mającym zupełnie inne stężenie! Tzw Amoniak Spożywczy to inaczej Amoniumkarbonad czyli kwaśny węglan amonu. Kiedyś wykorzystywano do jego uzyskania zmielone i podgrzane (sucha destylacja) rogi i kopyta kóz i jeleni - stad nazywa się w niemieckim na przykład Hirschhornsalz czyli "sol z rogu jelenia".
Właśnie ten kwaśny węglan amonu pod wpływem temperatury rozkłada się na amoniak i wodę opuszczając ciasto w czasie pieczenia.
Ilości których używa się w pieczeniu pierników i innych ciasteczek (których i tak nie je się codziennie) są tak małe, ze nie należy się obawiać zatrucia ;)))
Opakowanie zawiera 40g.
Kod EAN: 5901519000718
Amoniak często wykorzystuje się przy pieczeniu pierników świątecznych lub ciasteczek, po ich upieczeniu możemy je udekorować przeróżnymi posypkami typu
Cukrowe Serduszka, Gwiazdki lub nawet Płatki Śniegu,
Perełki miękkie (nabłyszczane),
Posypki czekoladowe.